Święta Bożego Narodzenia pachną świerkowymi gałązkami, świeżo pieczonym ciastem i… pomarańczami! Zapach pomarańczy nie od dziś kojarzy się nam właśnie ze świętami. Skojarzenie to potęguje fakt, że pomarańcze bardzo często wykorzystywane są w naszych domach w charakterze pięknej i naturalnej ozdoby choinkowej. Suszone plasterki pomarańczy na choinkę pojawiają się w wielu wnętrzach – nie tylko tych urządzonych w stylu eko. Ozdoby z cytryny na choinkę czy dekoracje z suszonych pomarańczy pasują do wielu stylizacji. Warto więc dowiedzieć się jak suszyć pomarańcze na choinkę, aby ładnie prezentowały się one w naszych świątecznych aranżacjach.
Suszone pomarańcze, suszona cytryna – idealna ozdoba na święta
Suszone cytrusy możemy wykorzystać w dekoracjach świątecznych na wiele sposobów – powiesić na choince, udekorować nimi zapakowany prezent, wzbogacić świąteczny stroik. Piękne plastry pomarańczy prezentują się niezwykle naturalnie i urokliwie, zatem możesz dzięki nim wprowadzić do swoich wnętrz przytulny, ciepły, przyjemny, świąteczny klimat. Wykorzystanie pomarańczy do bożonarodzeniowych dekoracji ma jeszcze jedną, ogromna zaletę – zapach. Warto więc już teraz przygotować suszone pomarańcze na święta. Jak ususzyć pomarańcze na choinkę? Mamy dla was trzy sprawdzone sposoby na to, jak zrobić plasterki pomarańczy na choinkę.
Jak suszyć pomarańcze na choinkę – suszenie na kaloryferze
To najprostsza metoda suszenia plastrów pomarańczy, gdyż nie wymaga od nas używania żadnego sprzętu kuchennego. Wystarczy, że osuszone ręcznikiem papierowym plastry pomarańczy ułożysz na kaloryferze. Nie kładź plastrów bezpośrednio na nim, użyj papieru do pieczenia bądź papierowej tacki. Suszenie pomarańczy na kaloryferze trwa zwykle kilka dni i powinno się codziennie obracać plastry, aby równomiernie się wysuszyły. To wszystko, co musisz zrobić, by przygotować te dekorację świąteczną. Proste rozwiązania są zwykle najchętniej wybierane, więc wiele pań domu od lat korzysta właśnie z tego sposobu na suszenie pomarańczy. Jakie są jego zalety? Brak konieczności użycia sprzętu skutkuje oszczędnością prądu (to ważne zarówno ze względów ekonomicznych jak i ekologicznych). W zimowym sezonie nasze kaloryfery zwykle i tak są gorące, więc nie potrzebujemy żadnego nakładu dodatkowej energii. Kolejną zaletą tego rozwiązania jest zapach! Prze kilka dni w domu rozchodzić będzie się cudowna woń pomarańczy. Możesz na ten czas bez obaw zrezygnować z używania odświeżaczy powietrza.
Jak suszyć pomarańcze na choinkę – suszenie w suszarce do żywności
Osoby, które nie lubią zbyt długo czekać na efekt albo nie mają już czasu na kilkudniowe suszenie pomarańczy na kaloryferze, bo dekoracje z pomarańczy potrzebne są na „teraz”, mogą skorzystać z suszarki do żywności. Wiele osób posiada w domu suszarkę, którą stosuje do suszenia grzybów czy warzyw. Można ją wykorzystać także przygotowując ozdoby z pomarańczy. Jak suszyć pomarańcze w suszarce? Wystarczy, że ułożymy plastry na sitach i włączamy suszarkę. Czas suszenia uzależniony jest od modelu i trybu pracy naszej suszarki. Cały proces nie powinien jednak zająć więcej niż ok. 4 godziny.
Jak suszyć pomarańcze na choinkę – suszenie w mikrofalówce
Trzeci sposób na suszenie pomarańczy jest dość ryzykowny, gdyż plastry umieszczone w mikrofali mogą zbrązowieć bądź nieestetycznie się pomarszczyć. Entuzjaści tego rozwiązania cenią go jednak przede wszystkim za szybki czas suszenia. Jeśli więc bardzo ci się spieszy, możesz spróbować ususzyć pomarańcze w mikrofali. Plastry układamy pomiędzy papierem do pieczenia (najlepiej położyć trzy warstwy papieru z dołu i górny), kładziemy na talerz i wkładamy do mikrofali. Następnie ustawiamy czas pracy mikrofali na 3 minuty, a siłę grzania na ok. 50% mocy. Czynność powtarzamy dwukrotnie, obracając nasze plastry z obu stron. Można wypróbować ten sposób, ale jeśli boisz się, że zniszczysz owoce, lepiej wybrać suszenie w suszarce bądź na kaloryferze.
Brak komentarzy