Połączenie barwnych plastrów cytrusów z zielenią choinkowych gałązek wygląda naprawdę urokliwie i efektownie. Świąteczne ozdoby stworzone z wykorzystaniem suszonych plastrów pomarańczy nie dość, że pięknie komponują się w świątecznym wystroju domu, to jeszcze sprawiają, że po domu rozchodzi się przyjemny zapach. Suszone plastry pomarańczy lub cytryn możemy wykorzystać w wielu świątecznych aranżacjach. Wykorzystamy je tworząc naturalne, pachnące girlandy do powieszenia na oknie, zamiast bombek na choince, udekorujemy nimi bożonarodzeniowy wieniec na drzwiach domu. To tylko niektóre z pomysłów na wykorzystanie suszonych plastrów cytrusów, a jest ich naprawdę wiele. Tylko jak suszyć pomarańcze w piekarniku? Z dzisiejszego wpisu dowiecie się jak wysuszyć pomarańcze na ozdoby.
Jak suszyć pomarańcze na ozdoby?
Jeśli chcesz stworzyć świąteczną dekorację z wykorzystaniem plastrów cytrusów, najpierw musisz dowiedzieć się jak wysuszyć pomarańcze czy cytryny, by ładnie prezentowały się w twojej dekoracji. Możesz wybrać jeden z kilku sposobów: suszenie na kaloryferze, suszenie w suszarce do owoców i warzyw, w mikrofalówce albo w piekarniku. Ten ostatni sposób wydaje się nam optymalny pod względem czasu suszenia i efektu, który uda nam się osiągnąć. Suszenie w piekarniku jest z pewnością bezpieczniejsze niż suszenie w mikrofali i chociaż trwa nieco dłużej, estetyka plastrów będzie z pewnością ładniejsza – pod warunkiem, że będziemy na bieżąco kontrolować stan plastrów i nie dopuścimy do ich przypalenia. Zatem jak suszyć pomarańcze w piekarniku?
Jak suszyć pomarańcze w piekarniku? – Przygotowanie owoców
Suszenie cytrusów w piekarniku to bardzo proste zadanie. Nieważne, czy zastanawiasz się jak wysuszyć plasterki cytryny czy plastry pomarańczy, możesz zaplanować ten sam sposób działania. Przed przystąpieniem do suszenia pomarańczy, niezależnie od tego jaki sposób suszenia wybierzesz, zacznij od przygotowania owoców. W ozdobach i dekoracjach świątecznych wykorzystuje się plastry pomarańczy i cytryn ze skórką. Powinniśmy zatem wybierać dojrzałe, ale niezbyt miękkie owoce tak, by ich kolor był intensywny, ale łatwo było nam je pokroić. Na początek dokładnie umyj owoce. Następnie możesz przejść do przygotowania równych, kształtnych plastrów.
Bardzo istotna jest ich grubość. Plastry nie mogą być za cienkie, gdyż mogą nieładnie popękać bądź zmarszczyć się podczas suszenia. To częsty problem, który pojawia się przy zbyt cienko pokrojonych owocach. Plastry podczas suszenia zwijają się na bokach i nieładnie wyginają. Z kolei zbyt grube plastry pomarańczy trudniej będzie ususzyć, a poza tym nie będą one przepuszczały światła, co nie wygląda zbyt estetycznie. Aby osiągnąć optymalną grubość plastrów powinniśmy przyjąć grubość od ok 5mm do ok.8 mm.
Jak wysuszyć pomarańcze w piekarniku? – Suszenie
Kiedy mamy już pokrojone plastry pomarańczy możemy położyć je na ręcznik papierowy, aby je trochę odsączyć. Z nadmiaru soku odsączamy obie strony naszych plastrów. Następnie nastawiamy nasz piekarnik na dość niską temperaturę. Wystarczająca będzie temperatura 90⁰C, może być wyższa, ale raczej nie powinna przekraczać 100⁰C. Optymalna temperatura piekarnika zależy też od tego, czy będziemy używać termoobiegu. W piekarniku z termoobiegiem ustawiamy raczej niższą temperaturę (75 – 80⁰C). Na blasze, na której będziemy układać nasze plastry, rozkładamy najpierw papier do pieczenia. Następnie możemy położyć na niej nasze plastry pamiętając, by nie układać ich jeden na drugim. Wokół każdego plastra warto pozostawić nieco miejsca. Ściśnięte plastry pomarańczy mogą odkształcić się podczas suszenia albo nie dosuszyć się dokładnie. Czas suszenia uzależniony jest od rodzaju owoców, grubości plastrów i specyfiki naszego piekarnika. Trudno jest więc określić dokładny czas suszenia.
Zwykle na wysuszenie pomarańczy wystarcza od trzech do czterech godzin. Nie zostawiaj jednak piekarnika bez kontroli na ten czas. Musimy bowiem co jakiś czas zaglądać do niego, by sprawdzić na jakim etapie suszenia są nasze plastry. Czasem cztery godziny wystarczą, by spalić owoce. Trzeba więc na bieżąco je kontrolować i sprawdzać wnętrze piekarnika. Poza tym, co jakiś czas (możemy przyjąć, że minimum co pół godziny), powinniśmy obrócić plastry na drugą stronę tak, by wysuszyły się równomiernie. Dobry efekt przynosi także uchylenie drzwiczek piekarnika podczas suszenia. Zapewni to odpowiednią wentylację.
Ciekawym trikiem, który da piękny efekt, jest zanurzenie przed suszeniem plastrów pomarańczy czy cytryn w cukrze. Cukier stworzy na powierzchni plastrów lśniącą glazurę. Wówczas plastry cytrusów będą wyglądały jeszcze bardziej efektownie. Chociaż suszenie pomarańczy w piekarniku jest dość czasochłonne, nie powinniśmy się spieszyć przy tym zadaniu. Jeżeli zależy nam na estetycznym wyglądzie naszych plastrów powinniśmy skupić się na jak najwolniejszym procesie suszenia – im wolniej, tym lepiej. Poświęcony czas z pewnością wynagrodzi nam satysfakcja i wrażenia estetyczne, których dostarczą nam piękne, świąteczne dekoracje, ozdobione idealnymi, pachnącymi plastrami pomarańczy.
Brak komentarzy