Kuchnia to serce domu. Każdego dnia spędzamy w niej czas na gotowaniu, przy rodzinnych posiłkach, czy wspólnej porannej kawie. Wybór oświetlenia do kuchni jest bardzo ważny. Odpowiednio dobrane oświetlenie, pozwala zachować spójność kolorystyczną w pomieszczeniu oraz wpływa na samopoczucie domowników. Na jaką barwę światła się zdecydować: ciepłą czy zimną? Jakie wybrać oświetlenie do kuchni? Co może być pomocne w wyborze oświetlenia do kuchni? Spróbujemy odpowiedzieć na te pytania. Pomożemy podjąć decyzję – jaka barwa światła do kuchni?
Jaka barwa światła do kuchni? Temperatura koloru
Aranżując oświetlenie w kuchni musimy zaplanować barwę światła i jego natężenie. To najważniejsze czynniki, które decydują o charakterze oświetlenia. Jaka barwa światła będzie odpowiednia do kuchni? Po pierwsze należy sobie odpowiedzieć na pytanie, co to właściwie jest barwa światła. Barwa światła oznacza temperaturę koloru danego źródła światła. Podawana jest w Kelwinach (K). Im wyższa wartość, tym kolor światła będzie zimniejszy i bielszy, bądź bardziej niebieski. Barwa ciepła mieści się w przedziale o wartości 2500-3500K, barwa neutralna 4000K-4500K, barwa zimna 6000K – 6500K. Barwę światła rozróżnimy bez problemu gołym okiem. Ciepła barwa zbliżona jest do koloru żółtego. Zimna natomiast zbliżona jest do chłodnego błękitu. Wszystkie źródła światła oferowane na rynku, posiadają dokładną informację o temperaturze barwowej. Znajdziemy taką informacją na opakowaniu lub w dołączonej ulotce.
Jakie światło do kuchni, ciepłe czy zimne? Barwa światła i jej wpływ na organizm człowieka
Nasze samopoczucie jest uzależnione między innymi od ilości światła dostarczanego w ciągu dnia. Dlatego tak ważny jest odpowiedni dobór światła w pomieszczeniu. Każda barwa inaczej wpływa na samopoczucie człowieka, dlatego należy umiejętnie dobierać barwę światła do pomieszczenia. Zimna barwa światła pobudza nasz organizm i sprzyja koncentracji, podnosi wydajność i rozbudza umysł. Ta barwa szczególnie polecana jest w miejscach pracy i np. w gabinetach lekarskich. Neutralna barwa światła odpowiada naturalnemu światłu w porze popołudniowej. Co ważne, jej wpływ na człowieka jest obojętny, dlatego też bardzo dobrze sprawdza się w większości pomieszczeń. Ciepła barwa światła sprzyja wypoczynkowi, czujemy wówczas odprężenie. W naturze występuje o wschodzie i zachodzie słońca. Takie oświetlenie świetnie sprawdza się w naszych domach, tworzy przytulny klimat i gwarantuje komfortowy wypoczynek.
Światło ciepłe czy zimne do kuchni? Oświetlenie centralne
Kuchnia wymaga zróżnicowanego oświetlenia. Aranżując oświetlenie w kuchni, warto kierować się zasadami ergonomii i wyznaczyć poszczególne strefy. I właśnie w tych strefach powinno pojawić się oświetlenie. Jest to przede wszystkim blat roboczy, gdzie przygotowujemy posiłki, stół przy którym wspólnie zasiadamy oraz miejsce wypoczynku. Oświetlenie kuchenne możemy podzielić na: oświetlenie centralne, punktowe i dekoracyjne. Oświetlenie centralne, to oświetlenie główne, sufitowe, które ma zastąpić światło słoneczne i rozjaśnić kuchnie po zmroku. W kuchni najlepiej sprawdzi się światło rozproszone, czyli takie, które również odbija się od sufitu, aby równomiernie oświetlić całe pomieszczenie. Pozwala to uniknąć niepożądanego efektu cieni na ścianie. Takie światło szczególnie polecane jest w małych kuchniach, dzięki czemu optycznie powiększa wnętrze.
Do oświetlenia centralnego zdecydowanie powinno się wybrać ciepłe światło lub neutralne. Ciepłe światło w centralnej części kuchni sprawi, że cała przestrzeń będzie przytulna i ciepła. Szczególnie dobrze ciepła barwa światła pasuje w kuchniach tradycyjnych oraz takich, gdzie wykorzystane zostały drewniane fronty kuchenne. W nowoczesnych kuchniach, wykorzystujących białe fronty i dużo jasnych elementów wystroju, sprawdzi się barwa neutralna. W małej kuchni dobrze będzie wyglądać pojedyncza lampa sufitowa. Z kolei w większych kuchniach, szczególnie połączonych z jadalnią sprawdzą się dwie lampy sufitowe lub specjalny spot na listwie.
Barwa światła do kuchni? Oświetlenie punktowe, oświetlenie blatu i stołu w kuchni
W kuchni zazwyczaj stosujemy kilka źródeł światła, możemy więc zdecydować się na różne barwy w zależności od miejsca, w którym dane oświetlenie wykorzystujemy. Jakie miejsca szczególnie wymagają dodatkowego oświetlenia? Są to przede wszystkim: blaty kuchenne, zlew, kuchenka oraz stół. Bardzo ważne jest dodatkowe oświetlenie stref roboczych. To tam przygotowujemy gorące posiłki i korzystamy z ostrych narzędzi. To miejsca które wymagają intensywniejszego oświetlenia. Tutaj sprawdzi się mocne światło o barwie najlepiej neutralnej. Światło ciepłe i zimne nie będzie tu idealnym wyborem, ponieważ nie oddaje ono najlepiej faktycznych kolorów.
Najpopularniejsza opcją jest dodatkowe oświetlenie obszarów roboczych w formie lamp podszafkowych lub kinkietów. Praktycznym rozwiązaniem będą taśmy LED, do kuchni należy wybrać te, które dobrze znoszą wilgoć. Zwróć uwagę, by blat kuchenny był oświetlony równomiernie. Rozplanuj światło tak, aby było ono skierowane bezpośrednio na jego powierzchnię. Do oświetlenia stołu kuchennego najczęściej wykorzystuje się lampy wiszące centralnie nad stołem. Odległość od blatu powinna wynosić ok. 50-60 cm. A co z oświetleniem dekoracyjnym, czy warto go montować w kuchni?
Barwa światła do kuchni? Oświetlenie dekoracyjne
Oświetlenie dekoracyjne nie musi być stosowane, ale doda ono charakteru i zadba o klimat wnętrza. Ważne, aby oświetlenie dekoracyjne odróżniało się od centralnego i było dopasowane do stylu aranżacji. Jeśli w zabudowanej kuchni nie ma miejsca na dekoracyjny kinkiet, warto połączyć oświetlenie dekoracyjne z tym bardziej praktycznym. Może to być delikatne podświetlenie przeszklonych szafek, w których znajduje się zastawa. Do takiego oświetlenia dobrze jest wykorzystać zimne, punktowe oświetlenie. Odpowiednio oświetlona kuchnia to gwarancja dobrego samopoczucia oraz bezpiecznego gotowania. Wszystko zależy od naszych upodobań. W kuchni jednak warto połączyć kilka źródeł światła o różnej barwie. Prawidłowo dopasowane oświetlenie w kuchni to też warunek sukcesów kulinarnych.
Zobacz także:
Brak komentarzy