Przyjęcia, imprezy urodzinowe, święta lub kawa z przyjaciółką, nie mogą obejść się bez odrobiny słodyczy. Jak zaserwować torty, ciasta, czy ciasteczka, aby prezentowały się równie apetycznie, jak smakują? Patera jest niezastąpiona nie tylko podczas wystawnych przyjęć, ale również na co dzień. To jeden z bardziej reprezentatywnych elementów zastawy stołowej. Dlaczego warto ją mieć i jak ją wykorzystać, aby wzbudzić zachwyt wśród gości? Miłośnicy domowych wypieków, dowiedzą się z naszego artykułu, jak ładnie ułożyć ciasto na paterze.
Jak ładnie ułożyć ciasto na paterze? Patera ozdoba stołu
Prócz doznań smakowych, bardzo ważny jest również efekt wizualny naszych wypieków. Do tego celu niezbędna jest odpowiednia zastawa, aby wypieki wyeksponować. I nie tylko. Patera jest również piękną ozdobą stołu, szafki lub komody. W sklepach znajdziemy bardzo dużo rodzajów pater na ciasto. Szklane, ceramiczne, obrotowe, jednopoziomowe, wielopoziomowe, zdobione, ażurowe. Również w kolorach, kształtach i formach można przebierać. Wybór naprawdę jest spory. Co wybrać? Podpowiemy jakie modele są najciekawsze i co warto mieć w swojej kuchni.
Jak układać ciasto na paterze? Wybór odpowiedniej patery
Wybierając paterę warto pomyśleć o tym, by pasowała nie tylko do wystroju mieszkania, ale także do pozostałych elementów zastawy stołowej. W zależności od naszych potrzeb i upodobań możemy zdecydować się na różne patery. Niektóre są dedykowane pod konkretne rozwiązania, inne zaś są bardziej uniwersalne. Do wnętrz w nowoczesnym stylu, stylu eko lub botanicznym, idealnie będzie pasować patera Nila. Patera wykonana ze szkła artystycznego o niezwykłej turkusowej barwie. Bardzo oryginalna, w kształcie liścia lilii wodnej, prezentuje się bardzo elegancko. Dla miłośników dalekich podróży, niezwykłych miejsc i gorącego klimatu, dobrym wyborem będzie patera z kolekcji TERRA COLLECTION. Patera MONTENEGRO wykonana ze szkła artystycznego, przyciąga oryginalnym designem. Wnętrze patery ma strukturę marmuru, obrzeże natomiast w zielonej barwie. Nowoczesne wnętrza kochają niebanalne dodatki, a ta patera niewątpliwie do nich należy. Wybierając pozostałe elementy z tej kolekcji, stworzysz wyjątkową atmosferę we wnętrzu.
Jak ułożyć ciasto na paterze?
Przed ułożeniem ciasta na paterę, należy je odpowiednio pokroić. Odpowiedni nóż ułatwi ci krojenie ciasta. Moczenie noża w gorącej wodzie, szczególnie przyda się podczas krojenia ciast przekładanych i oczywiście tortów. Aby nasze porcje ciasta wyglądały elegancko, odkrój brzegi ciasta, zwłaszcza jeśli zbyt mocno się przypiekły. Układając kawałki ciasta na paterze zachowaj między nimi niewielkie odległości. Nie wciskamy kawałków tak, aby weszło ich jak najwięcej. Będzie to wyglądało nie estetycznie, spowoduje pomieszanie kremów, sprawi trudności w nałożeniu ich na talerzyk gościom. Układając babeczki czy muffiny warto postawić na symetrię i równość, tak aby całość prezentowała się estetycznie i apetycznie. Do tego rodzaju słodkości warto wybrać patery na nóżce. A jak przenieść tort na paterę? Czy to jest trudne?
Jak przenieść tort na paterę?
Zanim przystąpisz do przenoszenia tortu na paterę, w pierwszej kolejności, należy upewnić się, że tort jest dobrze schłodzony. Chłodne ciasto jest znacznie łatwiejsze do przenoszenia, gdyż jest bardziej zwarte i mniej podatne na uszkodzenia. W przeciwnym razie, może on się rozpłynąć lub zniekształcić w trakcie przenoszenia. Przygotuj sobie również odpowiednie narzędzia takie jak nóż do ciasta, łopatki cukiernicze oraz podstawki lub papier do pieczenia. Jeśli tort jest już dobrze schłodzony to możesz przystąpić do jego przenoszenia na paterę. Używając specjalnej łopatki lub tacy unikniesz przesuwania tortu. Przykładając łopatkę lub tacę do spodu tortu, delikatnie podnieś go i przenieś na paterę. Patera powinna być odpowiednio duża, aby pomieścić całe ciasto. Pamiętaj, aby nie przesuwać tortu po paterze, ponieważ może to spowodować jego zdeformowanie. A jak jeszcze można przełożyć tort na paterę. Sprawdź, znamy jeszcze inne sposoby.
Jak przełożyć tort na paterę?
Jeśli ciasto jest upieczone na papierze do pieczenia, można je przenieść na paterę razem z papierem, a następnie delikatnie zdjąć papier spod ciasta. Dobrym pomysłem jest również składanie tortu od razu na podkładzie cukierniczym. Podkład pozwala na swobodne przenoszenie całości za pomocą dłoni lub szpatułki cukierniczej. Innym sposobem na przełożenie tortu na paterę jest wykorzystanie dwóch, dużych kuchennych noży z szerokim ostrzem. Jeśli tort jest dobrze schłodzony i mamy odpowiednie narzędzia to przełożenie tortu na paterę wcale nie jest już takie trudne. Prawda? I warto zaopatrzyć się w odpowiednią paterę. Patera jest najbardziej efektownym i eleganckim naczyniem, w jakim możemy zaserwować tort, ciasto, desery i owoce. Warto mieć ją w swoim domu.
Zobacz także:
Brak komentarzy